5 Tips voor je babynaam

Een naam kiezen voor je aanstaande dochterje of zoontje is een mooi proces, maar niet altijd makkelijk. Het liefst wil je zo veel mogelijk namen en betekenissen daarvan zien. Leuk, maar soms ook erg lastig. Je kind zal namelijk zijn hele leven de naam dragen die jij hem of haar geeft.

Veel meer keuze in baby namen

Vijftig jaar geleden was een naamskeuze niet zo ingewikkeld als tegenwoordig. Kinderen werden vernoemd naar ouders of grootouders, dus hoefden ouders niet lang na te denken. Ook bleef men meer binnen de landsgrenzen waardoor namen veelal Germaans of Christelijk waren. Het vernoemen naar ouders of grootouders is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Jouw kind zal een meer internationale leefomgeving hebben dan kinderen van eerdere generaties. Bovendien bestaan er tegenwoordig door vervormingen van traditionele namen, het bedenken van heel nieuwe namen en de invoer van namen, nu veel meer namen. Ouders vinden het tegenwoordig belangrijker dat hun kind een unieke naam krijgt. Door al deze veranderingen beschikken we over veel meer namen. Kortom, er is enorm veel te kiezen. Uit al die namen moet jij een keuze maken voor je kind. Welke naam kies jij? Hoe ga je hem of haar noemen?

Inspiratie voor babynamen

Er bestaan duizenden namen. Dat maakt het al niet makkelijk. Het zoeken in een toplijst van de meest gegeven namen, die in Nederland gegeven zijn, maakt het al weer wat makkelijker. Er staan namelijk namen in die andere mensen al met zorg hebben uitgezocht of gewaardeerd hebben. Op veel websites vind je zo’n lijst dan ook terug. Elk jaar publiceert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de jongensnamen en meisjesnamen van alle baby’s die geboren zijn in Nederland. Dit is een mooie lijst om ideeën op te doen.Er zijn verschillende babynamen sites waar je inspiratie op kunt doen. Op allenamenlinken.nl vind je een grote verzameling babynamen, en kun je toplijsten voor je zelf aanmaken. Via babynamenoverzicht.nl vind je makkelijk alle namen per land van oorsprong.

Jongensnamen

Jongensnamen zijn een kwestie van smaak. Wat jij leuk vindt, vinden andere ouders misschien vreselijk. Dat is maar goed ook, want anders zou iedereen hetzelfde heten. Ga je zelf creatief aan de slag met letters? Zoek je bijzondere jongensnamen? Of wil je juist een stoere en korte jongensnaam? Het is aan jullie als ouders om jullie zoon zijn naam te geven. Weet je al dat het een jongentje wordt, dan kun je meteen naar jongensnamen.in of de jongensnamen van babynamenoverzicht.nl

Meisjesnamen

Weten jullie al dat er een meisje op komst is?  Een naam verzinnen voor jullie kleine meid is nog niet zo makkelijk. Smaken verschillen en er is zoveel te kiezen. Gaat jullie voorkeur uit naar bijzondere meisjesnamen? Of zoeken jullie naar Franse meisjesnamen die ook internationaal goed uit te spreken zijn? Het kiezen van een naam kan nog best een hele klus zijn. Zo veel namen, zo veel keuzes. Wij hebben (bijna) alle meisjesnamen voor jullie bij elkaar gezocht.

Bij de meisjesnamen van babynamenoverzicht vind je al heel veel meisjesnamen. Je kunt zoeken naar meisjes namen per land. Verder vind je de mooiste meisjesnamen op babynamen.nl

5 tips voor je babynamen

Oh ja, en natuurlijk nog de 5 tips voor je mooiste babynaam.

Tip 1 – Uitspraak en schrijfwijze

Zoe, Zoë of Zoé. Kies je voor een meisjes of jongens naam die op verschillende manieren geschreven of uitgesproken kan worden? Houd er dan rekening mee dat mensen de naam op een verkeerde manier kunnen schrijven of uitspreken. Dit hoeft natuurlijk geen issue te zijn, maar het is wel iets om over na te denken bij het kiezen van een naam voor je kindje.

Tip 2 – Levenslang

Een naam geef en heb je voor het leven. Daarom is het prettig als een naam ook leuk is voor een volwassen man of vrouw. Namen als Grietje of Jantje zijn heel schattig voor een kind, maar kunnen voor volwassenen wat minder gepast zijn. Wij raden daarom aan om geen ‘verkleinnamen’ te laten noteren in het paspoort, maar in dit geval bijvoorbeeld Griet of Jan.

Tip 3 – Betekenis

De betekenis is voor sommigen wel belangrijk, voor anderen niet. Toch is het verstaandig van te voren even te bekijken wat de betekenis van de naam is die je op het oog hebt. Het is natuurlijk fijn als de naam in het Nederlands én in andere talen een positieve betekenis heeft. Zo is Jinx een hele mooie voornaam, maar betekent het in het Engels wel ‘vervloeking’.

Tip 4 – Combinatie met de achternaam

Je kent ze vast wel, de faamnamen als Beau ter Ham, Stanley Messie en Connie Veren. Geef jij je baby liever geen faamnaam? Houd dan bij het kiezen van de voornaam rekening met de combinatie met de achternaam. Het is altijd goed om de voor- en achternaam achter elkaar uit te spreken om te horen of het lekker klinkt en of het bijvoorbeeld niet voor een tongbreker zorgt.

Houd bij achternamen die veel voorkomen ook rekening met de combinatie met een voornaam die geassocieerd kan worden met een bekendheid. Is je achternaam de Jong en noem je je zoon Frenkie? Dan kunnen mensen hem associëren met dé bekende middenvelder van FC Barcelona. Dit hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn, maar dit kan wel storend zijn voor de eigen identiteit van je kind.

Tip 5 – Initialen voor en of achternamen.

Wanneer je je baby meerdere voornamen wilt geven, let dan op de combinaties die de voorletters zullen vormen. Er zijn ouders die zich bij de naamgeving niet hadden bedacht op de samenstelling van de voornamen. De initialen vormen namelijk opmerkelijke woorden of afkortingen, zoals B.O.M., G.A.T., L.A.F., P.I.S., R.E.L. en S.O.A. Het is namelijk niet heel leuk als je zoon die Nathan Sebastiaan Benjamin van Gent heet, te boek staat als N.S.B. van Gent.

Genoeg tips voor je babynamen? Geniet dan nu eerst van je zwangerschap, en in de komende maanden komt dat lijstje met namen vanzelf!
Geboortekaartjes maak je gemakkelijk zó

  1. Kies een geboortekaartje van hoogstaande designers
  2. Personaliseer je geboortekaart je met een eigen foto, teksten en/of logo
  3. Upload adressen of laat pakket met kaarten bezorgen
  4. Wij doen de rest; wel zo handig!
Maak je geboortekaartje