Babytolk – Hoe praat je met je baby

Babytolk? Je snapt niet altijd wat je baby je wil duidelijk maken. Voordat je baby kan praten, kun je al met hem communiceren door middel van gebarentaal. Handig als je er bijvoorbeeld maar niet achter komt waarom hij blijft huilen. Wat is babygebarentaal precies, hoe werkt het en wat levert het op?

Met babygebaren leer je je baby nog beter kennen. Het is leuk, en voorkomt ook nog eens frustraties !

Baby tolk

Baby gebarentaal

Voordat je baby kan praten, kun je al met hem communiceren door middel van gebarentaal. Handig als je er bijvoorbeeld maar niet achter komt waarom hij blijft huilen. Wat is babygebarentaal precies, hoe werkt het en wat levert het op?

Wat is babygebarentaal?

Het communiceren met je baby door middel van gebaren wordt steeds meer populair. Babygebaren is het toevoegen van gebaren (uit de Nederlandse Gebarentaal) aan de gesproken taal. Je blijft dus gewoon praten met je baby zoals je altijd doet, alleen maak je er gebaren bij. Net als bij gesproken taal leert je baby deze gebarentaal door jou na te doen. Door middel van babygebarentaal kan je kind, voordat hij (goed) kan praten, met je delen wat hij voelt of ziet, of waar hij behoefte aan heeft.

Babygebaren leren is erg makkelijk. Het helpt je te communiceren met je kind als praten (nog) niet lukt. Babygebaren is een methode waarbij je je gesproken taal ondersteunt met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. De motoriek van de handjes van je kind is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren. Dit maakt jullie band nog specialer.

aby’s kunnen al lang voor ze beginnen met praten dingen begrijpen en ‘vertellen’. Voor ouders kan deze periode lastig zijn, omdat je baby al graag met je wil communiceren, maar jij lang niet altijd snapt wat je baby precies bedoelt. Om deze ‘miscommunicatie’ te verminderen en frustratie te voorkomen is het aanleren van babygebarentaal een oplossing.

BABYTOLK: WAT IS HET? Je zal vast wel eens een situatie meegemaakt hebben waarbij je iemand niet kon verstaan en moest gebaren wat je wilde. Simpele dingen als eten en drinken kan je dan makkelijk uitbeelden en je gesprekspartner begrijpt je zonder woorden. Voor baby’s gaat dit eigenlijk ook op. Je begint met een klein aantal gebaren te gebruiken die voor alledaagse dingen staan zoals eten en drinken. Daarna kan je het uitbreiden met gebaren voor een favoriete knuffel en spelen met de auto’s.

Voordelen babygebaren Er zijn een aantal duidelijke voordelen van babygebaren te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de frustratie die een kind soms heeft als het niet goed aan kan geven wat er aan de hand is. Met een paar basic gebaren kan je die afstand overbruggen. Hierdoor geef je je kind ook meer zelfvertrouwen om sneller het initiatief te nemen een ‘gesprek’ met je aan te gaan. Ook onthoudt je kind woorden sneller omdat je er een ‘plaatje’ bij maakt.

Tips Babygebarentaal Graag helpen we je met verschillende tips. Je kunt beginnen als je baby rond een half jaar oud is. Bekijk rustig de volgende tips voor jou rol als babytolk. Verplaats je in de wereld van je kindje en communiceer met hem via babygebarentaal. Het beloofd een hoop frustratie bij zowel je baby als bij jezelf te voorkomen!

 1. Simpel beginnen Kies een of twee gebaren om mee te beginnen en herhaal deze totdat ze goed gaan. Pas dan kan je verder met meer gebaren. Je kan bijvoorbeeld beginnen met het gebaar van een auto. Deze beeld je uit door net te doen of je aan een stuur draait.
 2. Combineer gebaren en woorden Babygebaren is het ondersteunen van gesproken taal met gebaren. Spreek dus altijd het woord uit als je een gebaar maakt.
 3. Herhaling, herhaling Herhaling is ook hier de basis van succes. Herhaal altijd het gebaar en woord een paar keer.
 4. Voorwerpen gebruiken Wijs aan wat je bedoeld. Aanwijzen maakt het begrijpen en onthouden makkelijker.
 5. Gebruik de handjes van je baby Help je kindje bij het maken van gebaren.
 6. Gebruik de gebaren de hele dag door Door de gebaren in te bouwen in het dagelijks leven, is het makkelijker ze te begrijpen en onthouden.
 7. Kijk goed en wees flexibel Met babygebaren kan je het nooit fout doen. Je kunt alles gebruiken wat werkt voor jou en je baby.
 8. Zorg dat je baby zelf ook gebaren maakt Geef je kindje de ruimte zelf gebaren te verzinnen en te maken.
 9. Geduld is een schone zaak Het aanleren van babygebarentaal heeft tijd nodig, dus heb geduld.
 10. Zorg dat het leuk is Beloon je kindje bij het aanleren van gebaren en moedig hem aan. Het gebaar voor goed is bijvoorbeeld je duim opsteken. Doe dit dus vaak!

Nog meer tips? Bekijk deze amerikaanse video! https://www.youtube.com/watch?v=7gSZfW4gVhI
Geboortekaartjes maak je gemakkelijk zó

 1. Kies een geboortekaartje van hoogstaande designers
 2. Personaliseer je geboortekaart je met een eigen foto, teksten en/of logo
 3. Upload adressen of laat pakket met kaarten bezorgen
 4. Wij doen de rest; wel zo handig!
Maak je geboortekaartje